'Echt leder'

Er is nogal wat te doen rondom dit thema. Wanneer mag je leder nou ‘echt’ leder noemen? En wat is wettelijk niet toegestaan? Je leest er alles over op deze pagina. 

Definitie RAL 061 A1
Het aanbieden of verkopen van producten waarbij de termen leder, echt leder of een uitdrukking verbonden met eenduidige verwijzing naar een ledersoort (rund, nappa, nubuck enz.), is uitsluitend toegestaan indien het materiaal bestaat uit een gesplitte of ongesplitte dierlijke huid die, met behoud van de originele vezelgevlechten, door looien houdbaar is gemaakt. Bij leder met een deklaag uit bijvoorbeeld folie, kunststof of lak mag deze laag niet dikker dan 0,15mm zijn.

Veredeld aniline
Met de invoering van de classificatie “veredeld aniline leder”, kan aniline leder, met verbeterde gebruikseigenschappen, apart worden aangeboden. Per direct geldt nu de volgende classificatie voor de afwerkingen van leder:

 

  • 3.1  Natuurlijk aniline leder
    Bij natuurlijk aniline leder zijn natuurlijke kenmerken en poriën duidelijk en volledig zichtbaar, waarbij de afwerking middels een ongepigmenteerde finish kleiner of gelijk is aan 0,01 mm.
  • 3.2  Veredeld aniline leder
    Bij veredeld aniline leder kan een finish met een geringe hoeveelheid kleurpigmenten worden toegepast. Doel is een egalisatie van de kleur, de natuurlijke kenmerken en poriën zijn nog duidelijk zichtbaar en de haarkanalen zijn niet volledig door deze finish afgesloten. De dikte van deze oppervlaktefinish mag niet meer zijn dan 0,01 mm.
  • 3.3  Semi-aniline leder
    Bij semi-aniline leder wordt een gepigmenteerde finish gebruikt die zo weinig pigmenten bevat dat de natuurlijke kenmerken en poriën nog duidelijk zichtbaar zijn.
  • 3.4  Gepigmenteerd leder
    Bij gepigmenteerde leersoorten zijn de natuurlijke kenmerken compleet overdekt met kleurpigmenten.

Wettelijke uitsluitingen
Woordverbindingen met het begrip leder of namen die lijken te verwijzen naar leer- of ledersoorten zijn alleen toegestaan voor leervezelstof en kunstleer. Combinaties als PU-leer, Recycling-leder, Textielleder zijn niet toegestaan. Wel mogen alle grondstoffen worden aangeduid zoals b.v. bij “splitleer met een toplaag van microvezel stof”.

Laatste update: april 2021

 


Vragen?
Nieuwsgierig geworden en heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!
Kijk snel op de contactpagina of klik hier voor meer informatie. 

© 2010 - 2024 LCK Nederland | sitemap | rss