Welk type stof heb ik?

Wat voor stof heb ik?
Dat hangt van twee dingen af: 

  1. Wat voor soort vezels zijn er in jouw bekleding verwerkt?
  2. Op welke manier is jouw stof geweven?
     

Soorten vezels
Tegenwoordig vind je steeds meer samengestelde stoffen. Hiermee bedoelen we dat er meerdere soorten vezels gebruikt worden om één weefsel te maken. Bijvoorbeeld 90% katoen en 10% wol. 

Het gebruiksgemak van een stof is afhankelijk van de gebruikte vezels. We maken hierin onderscheid tussen natuurlijke vezels en kunstvezels. 

Natuurlijke vezels
Natuurlijke vezels komen uit (ja, je raad het al...) de natuur! Hierin maken we nog onderscheid tussen plantaardige en dierlijke vezels: 

Meubelstoffen van dierlijke vezels
 

Wol

Elastisch, beter bestand tegen vuil, slijtvast en bijna kreukvrij

Zijde

Zeer gevoelig, niet bestand tegen UV-licht, mag niet nat worden

Mohair

Elastisch, beter bestand tegen vuil, krimpt sneller dan wol


Meubelstoffen van plantaardige vezels
 

Katoen

Door open veelstructuur gevoelig voor vloeistoffen, kreuk/krimp gevoelig. 

Linnen

Door open veelstructuur gevoelig voor vloeistoffen, kreuk/krimp gevoelig. 

Jute

Door open veelstructuur gevoelig voor vloeistoffen, kreuk/krimp gevoelig. 


Kunstvezels / synthetische vezels
En dan zijn er nog kunstvezels. Deze vezels worden gemaakt doormiddel van een chemisch synthese proces. 

Meubelstoffen van half-synthetische materialen
 

Viscose

Door open veelstructuur gevoelig voor vloeistoffen, kreuk/krimp gevoelig. 


Meubelstoffen van synthetische materialen
 

Acryl

Zachte vezel die doet denken aan wol. Minder slijtvast dan andere synthetische vezels, daarom meestal in combinatie.

Nylon

Zeer sterke vezel met vele toepassingen van panty tot parachute en meubelstof. Kleurecht en goed te reinigen.

PET

Wordt vaak toegevoegd om stoffen sterker te maken

Polyamide

Andere naam voor Nylon

Polyester

Vaak gebruikt voor microvezels. Sterk, vormvast.

Polyurethaan

Sterk en onder meerdere merknamen op de markt zoals bijvoorbeeld Elastan of Lycra.

Trevira

ook wel Trevira CS, een brandvertragend polyester

 


Verschillende weefsels
Vervolgens kun je de vezels op verschillende manieren verwerken: 

Platweefsel
Dit type stof wordt getypeerd door haar tweedimensioneel oppervlak en het ontbreken van een rechtopstaande pool. De garens worden kruislings, volgens een van de drie basis-weefpatronen, over elkaar tot stof geweven. Afhankelijk van het patroon kan dit resulteren in een glad dan wel uitgesproken gestructureerd oppervlak.

Chenille
Een geweven type stof dat qua aanvoelen erg gelijkend is aan velours. Typerend is de onregelmatige pool en het ontbreken van een vleug in één welbepaalde richting. Dit driedimensionale karakter wordt veroorzaakt door de vele laterale haartjes op het gebruikte garen. Tijdens het weefproces worden er immers twee of meerdere draden in elkaar gedraaid en bijkomende zachte vezels ingewerkt. Met fluweel-effect en onregelmatige richting als eindresultaat. Belangrijk kenmerk van Chenille is het zogenaamde pletten van de stof, ook wel shading genoemd. Doordat de pool wordt geplet wijzigt ook de lichtinval. Er zijn een aantal Chenille stoffen die absoluut niet nat gereinigd mogen worden. Zie onze adviezen per fabrikant.

Jacquard
Dit is een verzamelbegrip voor alle stoffen met grote complexe patronen erin verwerkt. Tijdens het weven worden bepaalde garens individueel gelift waardoor een eindeloze variëteit aan patronen en dessins verkregen kan worden.

Microvezel
Op een katoenen drager worden ultradunne vezels aangebracht. De vezels zijn meestal uit polyester al of niet gemengd met polyurethaan. Microvezel heeft een bijzonder zachte grip en lijkt qua uitstraling wel op suède. De bekendste microvezels zijn Alcantara® en Dinamica®. Microvezel is gemakkelijk in gebruik en voelt heerlijk comfortabel aan.

Ribstof
Robuust ogende stof waarbij op een platweefsel lussen zijn geweven. Deze lussen worden geschoren waardoor de typische hoogteverschillen ontstaan. Door de afstand van de lussen te wijzigen kunnen grove en fijne ribstoffen worden gemaakt.

Velours / fluweel
Bij deze stoffen wordt, naast de schering en de inslag, een bijkomend draadsysteem toegevoegd dat zorgt voor de derde dimensie in de stof. Tijdens het productieproces worden stoflussen ingeweven die zorgen voor de pool en uitgesproken vleug in het weefsel. Deze stoflussen worden doormidden gesneden zodat de vezels rechtop staan en hierdoor een harig, uiterst zacht oppervlak gecreëerd wordt. Sommige velours stoffen mogen niet nat gereinigd worden. In dat geval kan de Puratex® veloursborstel vaak wel worden gebruikt.

 

Vilt
Dit type stof bestaat grotendeels uit wolvezels, soms ook aangevuld met andere textielvezels. Tijdens het productieproces van vilt worden de wolvezels mechanisch in elkaar ‘geslagen’ en worden op willekeurige natuurlijke wijze met elkaar verstrengeld. Hierdoor wordt een zeer compacte, vaste en dikke stof verkregen. De meeste viltstoffen mogen niet nat worden gereinigd. De kans is aanwezig dat de stof dan gaat opzetten en dat er lelijke bobbels ontstaan.

 


Vragen?
Nieuwsgierig geworden en heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!
Kijk snel op de contactpagina of klik hier voor meer informatie. 

 

 

© 2010 - 2024 LCK Nederland | sitemap | rss